Werkenden en niet-werkenden kunnen aanspraak maken op 1000 tot 2000 euro om zich verder te ontwikkelen. Het geld kan gebruikt worden voor het halen van bijvoorbeeld een mbo-opleiding, het volgen van een cursus of het halen van een certificaat. Dit hebben minister Koolmees van Sociale Zaken en minister Van Engelshoven van Onderwijs bekendgemaakt. Wanneer de nieuwe regeling van kracht wordt, is nog niet bekend.

Leuk

Vanwege de snel veranderende arbeidsmarkt is het belangrijk dat iedereen zich blijft ontwikkelen en zich mogelijk laat omscholen naar een nieuwe baan, benadrukt minister Koolmees. Het moet vanzelfsprekend worden dat mensen nadenken over de toekomst van hun baan, zegt hij. “Het is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt, het is ook leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”

Wie een opleiding wil volgen, kan zich online aanmelden voor het STAP-budget en zeggen welke opleiding hij of zij wil volgen. Er is een breed scala aan opleidingen en cursussen, zegt het ministerie van Sociale Zaken. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt de opleidingsinstelling het budget uitbetaald, ook om misbruik tegen te gaan.